Edu-Art – un ciclu de prezentări și ateliere de lucru artistic la BUNKER / a cycle of presentations and art workshops, 26 septembrie – 20 decembrie 2017

1aGFLOW

EDU-ART
un ciclu de prezentări și ateliere de lucru artistic la BUNKER / a cycle of presentations and art workshops
26 septembrie – 20 decembrie 2017
AMTAP / Facultatea Arte Plastice, Blocul III (str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

– – – scroll down for English version – – –

– – – читайте ниже на русском – – –

Edu-Art – educaţie artistică non-formală pentru o generaţie de tineri implicați social şi integrați din punct de vedere profesional

Proiectul urmărește să contribuie la formarea unei generații de artiști active din punct de vedere civic și pregătite din punct de vedere profesional, pentru a se realiza în plan național și internaţional.
Proiectul Edu-Art îşi propune să ofere tinerilor artişti suport metodologic şi practic pentru o activitate artistică într-o lume aflată în proces de transformare sub presiunea unor factori de ordin global (cerințele înalte de acces pe piața muncii și compeatitivitatea existenta în cîmpul artistic, migrația masivă pe plan internațional, precaritatea lucrului în domeniul culturii etc.) şi pregătirea acestora pentru competiţia profesională internaţională.

BUNKER – Facultatea Arte Plastice / AMTAP
blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău

program:

1aGFLOW

Apel de participare
Portfolio Review Workshop – sesiune de lucru cu Livia PANCU și Florin BOBU [RO]
data limită: vineri, 24 noiembrie 2017, ora 12:00

Asociația Oberliht organizează în cadrul proiectului Edu-Art o serie de întâlniri cu mai mulți curatori de artă din Moldova, România şi Ucraina pentru evaluarea dosarelor artistice a tinerilor artiști.

Prima întâlnire de acest tip va fi un portfolio review – o sesiune de lucru  dedicată studenților de la facultățile de artă și tinerilor artiști debutanți, care va avea loc la BUNKER în perioada 28-29 noiembrie 2017, cu participarea Liviei Pancu și a lui Florin Bobu, curatori la Tranzit.ro/Iași.

Portofoliul este colecția unitară absolută de lucrări de artă pe care artistul le identifică ca fiind cele mai reprezentative. Această selecție asamblată cu atenție a lucrărilor și proiectelor finalizate servește drept bază procesului de evaluare – care vizează analiza în profunzime a dezvoltării proprii a artistului.

Artiștii interesați în a-și prezenta lucrările într-un context artistic internațional au posibilitatea să interacționeze cu artiștii-curatori, să obțină un feedback profesional în urma discuțiilor deschise, să inițieze și să-și creeze noi contacte.

Artiștii – care realizează lucrari de orice gen și care lucrează în orice mediu și materiale – sunt invitați să trimită materialele sau portofoliile în format digital care să conțină documentarea foto a lucrărilor lor. Toate lucrările trebuie să conțină următoarele date: numele artistului / anul / mediul sau tehnica realizării lucrării / dimensiunile. Adițional puteți prezenta CV-ul dvs. sau o scurtă biografie și o descriere generală a portofoliului.

Acestea trebuie trimise la urmatoarea adresă:  elena.chirila7.009(a)gmail.com

Nu ezitați să ne contactați pentru alte informații suplimentare la 022 286317, email: info(a)oberliht.org

РУ

Приглашение к участию
Портфолио Ревью – мастеркласс с Ливией Панку и Флорином Бобу
дэдлайн подачи заявок: пятница, 24 ноября 2017, 12:00

Ассоциация Oberliht устраивает в рамках проекта Edu-Art ряд встреч с кураторами искусства из Молдовы, Румынии и Украины для рассмотрения творческих анкет молодых художников.

Первая встреча пройдет в формате мастеркласса по портфолио ревью, посвященном студентам художественных факультетов и молодым художникам-дебютантам. Место проведения – BUNKER (28-29 ноября). Встреча пройдет с Ливией Панку и Флорином Бобу, кураторами Tranzit.ro/Iași.

Портфолио – это коллекция работ объединённых одной концепцией, которые художник считает самыми репрезентативными. Этот тщательный отбор работ и окончательных проектов служит основой процесса оценки, задачей которого является углубленный анализ развития творческого потенциала художника.

Художники, заинтересованные в том, чтобы представить свои работы в международном контексте, смогут пообщаться с приглашёнными кураторами, получить профессиональный отзыв, завести новые контакты.

Художники, работающие в любом жанре и с любыми материалами, могут присылать свои портфолио в электронном виде, куда обязательно должна входить фотодокументация работ. Все работы должны содержать следующие данные: имя художника / год и техника выполнения работы / размеры. Дополнительно можно прилагать CV или автобиографию и общее описание портфолио.

Адрес отправки портфолио: elena.chirila7.009(a)gmail.com

Для дополнительной информации просьба обращаться по телефону 022 286317, или писать по адресу: info(a)oberliht.org

PST_a_bra

Public-Street-Tactical (Public-Stradal-Tactic) – workshop cu János Sugár [HU]

8 noiembrie 2017, ora 12.00-15.20
9 noiembrie 2017, ora 14:00-17:00
10 noiembrie 2017, ora 14:00-17:00

Competența critică a artei este pusă la îndoială acum de populiștii de pretutindeni, în multe dialecte locale. Arta este ultimul refugiu al libertății de exprimare, care trebuie păzit și păstrat mai presus de toate. Soluțiile pentru problemele viitoare pot fi găsite numai dacă urmărim această libertate.

Din moment ce arta modernă este, de asemenea, construită pe principiile capitalismului (acumulare și creștere), ce se va întâmpla în cazul în care sistemul de bază – capitalismul – va fi transformat?

vă rugăm să citiți aceste două texte pentru pregătire de workshop:
Lateral Thinking
Theseus’ Ship

joannaweb

Practici artistice noi – workshop cu Joanna WOWRZECZKA [PL]

Sărăcia intruzivă
12 octombrie 2017, ora 14:00 – 17:00

Prima parte a workshop-ului va include o introducere despre problema sărăciei, reproducerii ei și excluziunii sociale bazate pe experiența și arta Joannei Wowrzeczka.

Vă rugăm să aduceți cu dvs. instrumente și rechizite de artă obișnuite, cum ar fi creioane simple și colorate, pastel (de orice tip), culori și pensule etc.

Bunurile comune
13 octombrie 2017, ora 10:00 – 13:00

Există o criză atunci când cineva se ocupă de bunurile publice și mai precis atunci când cineva are grijă de acestea. În această criză ne străduim să le vedem ca o parte a mediului nostru și nu ne considerăm responsabili pentru ele. A avea grijă de bunurile publice înseamnă a le trata într-un mod intim. Binele public este o formă non-capitalistă a bogăției (așa cum a descris Hardt și Negri).

În acest atelier de creație vom încerca să creăm o definiție a comunelor, a bunurilor publice, având la dispoziție numai lucrurile pe care le-am adus cu noi. Vom încerca să ne dăm seama de proveniența acestor bunuri și cum să ne ocupăm de ele (individual și / sau împreună). Vom folosi numai lucrurile pe care suntem dispuși să le scăpăm sau sacrificăm pentru a construi împreună un lucru nou. În cele din urmă, vom decide ce să facem cu acest nou obiect.

DSC_3307

5+
Producție contemporana de cultură în Iași – prezentare de Livia PANCU și Florin BOBU [RO]
26 septembrie 2017, ora 16:00

​​Asociația TRANZIT.RO este singura entitate independentă din România a cărei activitate este realizată, în paralel, în trei mari centre universitare: București, Cluj și Iași, într-o manieră foarte precis modelată în funcție de ambientul cultural specific fiecărui oraș sau regiune în parte.

tranzit.ro/ Iași își desfășoară activitatea în acest oraș din Iulie 2012, fiind la acel moment singurul spațiu independent dedicat artei contemporane, după încetarea totală a activităților Asociației Vector în 2011. Timp de patru ani, tranzit.ro/ Iași a încercat să reconstruiască un public informat și specializat, să susțină producția nouă de artă contemporană locală (primele retrospective Cezar Lăzărescu, 2013 și Matei Bejenaru, 2014, Ionuț Toma, 2015, Ovidiu Gherasim Proca 2016, 2017), națională (Cristina David, 2014, 2015 Simona Dumitriu & Ramona Dima, 2015, 2016, Andrei Dinu 2016, 2017, Ovidiu Pop 2016, 2017) și internațională (Jesse McKee, 2015, Andreas Fogarasi, 2015, 2017, Nebojsa Milikic, 2016, 2017). Cu toți acești artiști sau curatori am dezvoltat relații de lungă durată care s-au reflectat atât în modalitățile de producție cât și în calitatea conceptuală a proiectelor. tranzit.ro/ Iași este o instituție curatoriată al cărei scop este, pe lângă impulsionarea producției artistice locale de calitate, să creeze deprinderi critice și pozitionări coerente ale diferiților actori din scena artistică în acord real (și nu mimetic sau oportunist) cu spiritul timpului. În perioada 2012 – 2017, tranzit.ro/ Iași a realizat un numar de 323 de evenimente/proiecte de artă contemporană în Iași, Cluj și București. tranzit.ro/ Iași produce cel puțin un eveniment, lunar, de 5 ani, însumând un total de 104 de proiecte noi, prezentări sau colaborări.

– – –

Florin BOBU (n. 1978) este un artist și curator român care trăiește și lucrează în Iași. A studiat Media Art, Secţia Media Art (B.A., 2005), precum și Sculptură, Secţia Sculptură, (B.A., 2005) ArtEZ/AKI, Akademie voor beeldende kunst en design, Enschede, Olanda. Din 2012 este președintele asociației 1+1, instituţie nonprofit ce doreşte să promoveze rolul artistului contemporan în societatea românească consolidându-i statutul, discutând responsabilităţile artistului şi susţinând practicile artistice. Tot din 2012 este co-curator voluntar al tranzit.ro/ Iași. În prezent participă la programul CuratorLab 2016-2017 în cadrul Konstfack, Stockholm.

Livia PANCU (n. 1980) trăiește și lucrează în Iași. Din 2012 este co-director al tranzit.ro/, parte a tranzit.org. A absolvit programul Curating Contemporary Art al Royal College of Art, Londra și în prezent curatoriază programul tranzit.ro / Iasi (2012 – ). Din 2011 produce alături de Asociația 1+1 proiectul-arhivă: Situl Vertical, bazat pe cercetarea sa: Situl Vertical: decorațiile socialiste și procesul de reabilitare termică a fațadelor de blocuri construite între 1950 și 1990.
Cele câteva texte pe care le-a scris au apărut în The Long April Magazine (No.1) – Situl Vertical, publicat de către E-cart, Almost Institution în Self-Organised Subjects, editori:  Stine Hebert şi Anne Szefer Karlsen (2013) şi Killing an Institution, în Context in Flux: Methodological Tools for Cultural Institutions in a Changing Cultural Landscape, eds. Pernila Glasser și Maria Andersson, The Swedish Exhibition Agency/Riksutställningar (2014).
Livia Pancu este în continuare interesată în a înțelege diferitele mecanici instituționale ale organizațiilor dedicate artei contemporane (aproape instituții) în orașe care nu sunt capitale. În Iași, pentru tranzit.ro/ Iași, ea colaborează în toate proiectele cu Florin Bobu, Delia Bulgaru, Andrei Timofte şi Andrei Gavril.

Janos SUGAR (n. 1958) a studiat sculptura la Academia de Arte Maghiare din Budapesta. În paralel cu studiile sale, între 1980 și 1986 a fost împlicat îndeaproape în activitatea lui Indigo, un grup de artă interdisciplinară condus de Miklos Erdely. Sugar a participat la expoziții naționale și internaționale de la mijlocul anilor 1980, în 1992 a expus la Documenta IX, Kassel, în 1996 la Manifesta I, Rotterdam. Filmele sale au fost proiectate în 1998 la Arhiva Filmelor Antologice din New York. În 2014 a fost invitat la Bienala de la București, în 2015 a participat la OFF-Biennale, Budapesta.În 1994-1996 Sugar a organizat seria de conferințe MetaForum (cu Geert Lovink și Diana McCarty. Împreună cu Miklos Peternak a fondat Departamentul Intermedia al Academiei Ungare de Arte Plastice din Budapesta și a predat teoria artei și a mass-mediei din 1990. (prof. DLA habil). În prezent el locuiește la Budapesta.

Joanna WOWRZECZKA – Începând cu 1999 a participat activ în lumea artei. Până în 2009 și-a prezentat lucrările în principal în galerii și mai târziu a început să se ocupe de spațiile publice și sociale. Astăzi, în mod conștient, ea demisionează din lumea artei exclusiviste.În 1998/99, împreună cu colega ei, a înființat și a condus POFA – o bibliotecă la Institutul de Artă, cu colecția de publicații despre arta contemporană și un spațiu pentru ateliere de creație.În 2002, împreună cu alți doi artiști, a fondat Galerie Szara în Cieszyn – un loc important pe harta de artă contemporană.În 2009, cu trei prieteni de ai săi, a deschis Political Critique (Critica Politică) la Cieszyn și una dintre principalele sale premise este de a rupe limitele artificiale dintre politică și artă, amestecând domeniile sociologiei, filozofiei, artei și culturii care încearcă mereu să combine și să se confrunte cu perspective diferite.

– – –

Edu-Art este un program organizat de Asociația Oberliht în colaborare cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Arte Plastice, și este susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Scopul acestui program este de a introduce noi module educaționale în sfera educației artistice din Moldova și de a familiariza publicul cu noile tendințe în artă din Moldova și din regiune.

DSC_3305

EN

Edu-Art (non-formal artistic education for socially involved and professionally integrated young generation)

The aim of this project is to educate an active and aware generation of artists, and to prepare them for the professional integration on national and international level. The Edu-Art project aims to provide methodological and practical support to emerging artists for their artistic work in a world undergoing transformation under the pressure of global factors (restricted access to labor market and high competition in the artistic field, massive migration on the international level, the precariousness of the work in the field of culture, etc.) and their preparation for the international professional competition.

BUNKER – Faculty of Fine Arts / AMTAP
3rd block, 137, 31st of August 1989 street, Chisinau

program:

Public-Street-Tactical – workshop with Janos SUGAR [HU]
November 8, 2017, 12 am – 3:20 pm
November 9, 20172 – 5 pm
November 10, 2017, 2 – 5 pm

The critical competence of art is questioned now by populists everywhere, in many local dialects. Art is the last refuge of free speech, which must be carefully guarded and preserved above all. Solutions for future problems can be found only if we keep watch over this freedom.

Since modern art is also built on the principles of capitalism (accumulation and growth), what will happen if the underlying system – capitalism – is transformed?

please read these short texts before the workshop:
Lateral Thinking
Theseus’ Ship

New artistic practices – workshop with Joanna Wowrzeczka [PL]

Intruding poverty
October 12, 2017, 2 – 5 pm

The first part of the workshop will be an introduction to the problem based on Joanna’s experience and art. The leading topic of the introduction is poverty, social exclusion, reproduction of poverty.

Please bring with you regular art tools and supplies such as crayons, pencils, colour paints and brushes etc.

The Commons
October 13, 2017, 10 am – 1 pm

There is a crisis when dealing with the commons (the public goods) and more accurately when taking care of them. In this crisis we struggle to see them a part of our own environment and we do not consider ourselves responsible for them. To take care of the commons means to treat them in an intimate way. Public good is a non-capitalistic form of wealth (as Hardt and Negri wrote).

In this workshop we will attempt to create a definition of the commons, having at disposal only things we have brought with us. We will try to figure out where these goods come from and how to take care of them (individually and/or together). We will only use our belongings that we are willing to get rid of to build one new thing together. Finally, we will decide what to do with this new object.

5+
Contemporary culture production in Iasi – presentation by Livia PANCU and Florin BOBU [RO]
September 26, 2017, 4 – 7 pm

tranzit.ro has the particularity of being itself a network, activating in three permanent spaces in the cities of Iasi, Cluj and Bucharest. Through a wide range of activities, experimenting different methodologies of working and collaborating, tranzit.ro aims at establishing itself as an innovative platform dedicated to contemporary art.
Founded by a collective of curators and artists from Romania (Matei Bejenaru, Livia Pancu, Lia Perjovschi, Attila Tordai-S, Raluca Voinea), tranzit.ro aims at encouraging contemporary art practices developed in Romania within different local socio-cultural contexts, through a wide range of activities.For its first two years of functioning, tranzit.ro operates under a common conceptual frame, entitled “Fiction, Rhetoric and Facts”, trying to create the context and facilitate the development of cultural and artistic projects that reflect and operate on the issue of Romanian society, seen on the larger contemporary background. This programme is concretized in projects realized according to the curatorial conception of each tranzit.ro coordinator and to the local particularities in each city, as well as in larger projects and cooperations.

– – –

Florin BOBU (b. 1978, Tecuci) is a Romanian artist and curator who lives and works in Iași. He studied Media Art (B.A., 2005), as well as Sculpture (B.A., 2005) at ArtEZ/AKI, Akademie voor beeldende kunst en design, Enschede, The Netherlands.
President since 2012 of the 1+1 association, a not-for-profit institution that aims to promote the role of contemporary artists in today’s Romanian society by strengthening their status, discussing their responsibilities and supporting artistic practices. He is also a volunteer co-curator of tranzit.ro/ Iași, since 2012. He is currently participating in the CuratorLab 2016-2017 program at Konstfack, Stockholm.

Livia PANCU (born in 1980) is a curator based in Iași, România. Since 2012 she is one of the Co-directors of tranzit.ro, part of the international network tranzit.org. She graduated the Curating Contemporary Art department of the Royal College of Art in 2009 and currently curates the program tranzit.ro / Iasi (2012 – ).
In April 2012, Vertical Site (with Florin Bobu and George Doros), an ongoing project based on her PhD research (The Socialist Decorations and the Process of Thermic Rehabilitation of the Housing Blocks Facades build between 1950 and 1990 in Romania), was launched and curated by the 1+1 Association. Most recently she has written for the Self-Organised Subjects anthology, Open Editions, Stine Hebert & Anne Szefer Karlsen (Eds.): The Almost Institution (2013).
Her research is based on understanding the different internal mechanics of contemporary art organizations located in cities that are not governmental or financial capitals. Currently she is preoccupied on how to inherit or dissolve institutional heritage.

Janos SUGAR (b. 1958) studied sculpting at the Hungarian Academy of Fine Arts in Budapest. Parallel with his studies, between 1980 and 1986 he was closely involved in the activity of Indigo, an interdisciplinary art group led by Miklós Erdély. Sugár has participated in national and international exhibitions since the mid 1980-ies, in 1992 he exhibited at the documenta IX, Kassel, in 1996 Manifesta I, Rotterdam. His films were screened in 1998 at the Anthology Film Archives in New York. In 2014 he was invited to Bucharest Biennial, in 2015 he participated on the OFF-Biennale, Budapest.
In 1994, 95, and 96 Sugár organized the MetaForum Conference Series (with Geert Lovink and Diana McCarty). Together with Miklós Peternák he founded the Intermedia Department of the Hungarian Academy of Fine Arts, Budapest and he has been teaching art and media theory there since 1990. (prof. DLA habil) He resides in Budapest.

Joanna WOWRZECZKA – starting from 1999 she has been actively participating in the art world. Until 2009 she exhibited her works mainly in the galleries and later she started to deal with public and social spaces. Today, consciously she resigns from the exclusive art world.
In 1998/99 with her colleague she established and run the POFA – a library at the Institute of Art with the collection of publications on contemporary art and a site for workshops.
In 2002 with two other artists she founded Galerie Szara in Cieszyn  – an important place on the art map.
In 2009 with three friends of her, she opened the Political Critique in Cieszyn and one of its main premises is to break the artificial limits between politics and art by mixing up the fields of sociology, philosophy, art and culture theory that always tries to combine and confront different perspectives.

– – –

Edu-Art is a program organized by Oberliht Association in collaboration with Academy of Music, Theatre and Fine Arts, Faculty of Fine Arts, with the support of Ministry of Education, Culture and Research of the Republic of Moldova. The program aims to introduce new educational modules in the artistic education curricula and to familiarize the publics with new tendencies in art from Moldova and from the region.

 

MECC-LOGO-new

Tags : , , , ,