EDU-ART (educaţie artistică non-formală)

buncher

EDU-ART (educaţie artistică non-formală pentru o generaţie de tineri implicați social şi integrați din punct de vedere profesional) – un ciclu de prezentări și ateliere practice / Edu-Art (a non-formal  education for a generation of young people involved in society and professionally integrated) – un ciclu de prezentări și ateliere practice / a cycle of presentations and workshops 
Practice artistice noi cu Joanna Wowrzeczka / 5+ Producție contemporană de cultură în Iași / Lectură lentă
7 februarie – 13 Octombrie 2017
Facultatea Arte Plastice, Blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău

Edu-Art (educaţie artistică non-formală pentru o generaţie de tineri implicați social şi integrați din punct de vedere profesional)

Scopul proiectului este formarea unei generații active de artiști din punct de vedere civic și pregătirea ei pentru a se realiza profesional în plan național și internaţional.
Proiectul Edu-Art  îşi propune să ofere tinerilor artişti suport metodologic şi practic pentru lucrul artistic într-o lume aflată în proces de transformare sub presiunea unor factori de ordin global (cerințele înalte de acces pe piața muncii și competitivitatea existenta în cîmpul artistic, migrația masivă pe plan internațional, precaritatea lucrului în domeniul culturii etc.) şi pregătirea acestora pentru competiţia profesională internaţională.

Program

joannaweb

Workshop – practici artistice noi cu Joanna Wowrzeczka

Sărăcia intruzivă
12 Octombrie 2017, ora 14:00 – 17:00

Prima parte a workshop-ului va include o introducere despre problema sărăciei, reproducerii ei și excluziunii sociale bazate pe experiența și arta Joannei Wowrzeczka.

Vă rugăm să aduceți cu dvs. instrumente și rechizite de artă obișnuite, cum ar fi creioane simple și colorate, pastel (de orice tip), vopsele de culoare și perii etc.

Bunurile comune
13 Octombrie 2017, ora 10:00 – 13:00

Există o criză atunci când cineva se ocupă de bunurile publice și mai precis atunci când cineva are grijă de acestea. În această criză ne străduim să le vedem ca o parte a mediului nostru și nu ne considerăm responsabili pentru ele. A avea grijă de bunurile publice înseamnă a le trata într-un mod intim. Binele public este o formă non-capitalistă a bogăției (așa cum a descris Hardt și Negri).

În acest atelier de creație vom încerca să creăm o definiție a comunelor, a bunurilor publice, având la dispoziție numai lucrurile pe care le-am adus cu noi. Vom încerca să ne dăm seama de proveniența acestor bunuri și cum să ne ocupăm de ele (individual și / sau împreună). Vom folosi numai lucrurile pe care suntem dispuși să le scăpăm sau sacrifica pentru a construi împreună un lucru nou. În cele din urmă, vom decide ce să facem cu acest nou obiect.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Începând cu 1999, Joanna Wowrzeczka a participat activ în lumea artei. Până în 2009 și-a prezentat lucrările în principal în galerii și mai târziu a început să se ocupe de spațiile publice și sociale. Astăzi, în mod conștient, ea demisionează din lumea artei exclusiviste.

În 1998/99, împreună cu colega ei, a înființat și a condus POFA – o bibliotecă la Institutul de Artă, cu colecția de publicații despre arta contemporană și un spațiu pentru ateliere de creație.

În 2002, împreună cu alți doi artiști, a fondat Galerie Szara în Cieszyn – un loc important pe harta de artă contemporană.

În 2009, cu trei prieteni de ai săi, a deschis Political Critique (Critica Politică) la Cieszyn și una dintre principalele sale premise este de a rupe limitele artificiale dintre politică și artă, amestecând domeniile sociologiei, filozofiei, artei și culturii care încearcă mereu să combine și să se confrunte cu perspective diferite.

DSC_3307

5+
Producție contemporana de cultură în Iași – prezentare de Livia Pancu și Florin Bobu

26 septembrie 2017, ora 16:00
BUNKER / Facultatea Arte Plastice / Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

​​Asociația TRANZIT.RO este singura entitate independentă din România a cărei activitate este realizată, în paralel, în trei mari centre universitare: București, Cluj și Iași, într-o manieră foarte precis modelată în funcție de ambientul cultural specific fiecărui oraș sau regiune în parte.

tranzit.ro/ Iași își desfășoară activitatea în acest oraș din Iulie 2012, fiind la acel moment singurul spațiu independent dedicat artei contemporane, după încetarea totală a activităților Asociației Vector în 2011. Timp de patru ani, tranzit.ro/ Iași a încercat să reconstruiască un public informat și specializat, să susțină producția nouă de artă contemporană locală (primele retrospective Cezar Lăzărescu, 2013 și Matei Bejenaru, 2014, Ionuț Toma, 2015, Ovidiu Gherasim Proca 2016, 2017), națională (Cristina David, 2014, 2015 Simona Dumitriu & Ramona Dima, 2015, 2016, Andrei Dinu 2016, 2017, Ovidiu Pop 2016, 2017) și internațională (Jesse McKee, 2015, Andreas Fogarasi, 2015, 2017, Nebojsa Milikic, 2016, 2017). Cu toți acești artiști sau curatori am dezvoltat relații de lungă durată care s-au reflectat atât în modalitățile de producție cât și în calitatea conceptuală a proiectelor. tranzit.ro/ Iași este o instituție curatoriată al cărei scop este, pe lângă impulsionarea producției artistice locale de calitate, să creeze deprinderi critice și pozitionări coerente ale diferiților actori din scena artistică în acord real (și nu mimetic sau oportunist) cu spiritul timpului. În perioada 2012 – 2017, tranzit.ro a realizat un numar de 323 de evenimente/proiecte de artă contemporană în Iași, Cluj și București. tranzit.ro/ Iași produce cel puțin un eveniment, lunar, de 5 ani, însumând un total de 104 de proiecte noi, prezentări sau colaborări.

Livia PANCU (n. 1980) trăiește și lucrează în Iași. Din 2012 este co-director al tranzit.ro/, parte a tranzit.org. A absolvit programul Curating Contemporary Art al Royal College of Art, Londra și în prezent curatoriază programul tranzit.ro/ Iasi (2012 – ). Din 2011 produce alături de Asociația 1+1 proiectul-arhivă: Situl Vertical, bazat pe cercetarea sa: Situl Vertical: decorațiile socialiste și procesul de reabilitare termică a fațadelor de blocuri construite între 1950 și 1990.
Cele câteva texte pe care le-a scris au apărut în The Long April Magazine (No.1) – Situl Vertical, publicat de către E-cart, Almost Institution în Self-Organised Subjects, editori:  Stine Hebert şi Anne Szefer Karlsen (2013) şi Killing an Institution, în Context in Flux: Methodological Tools for Cultural Institutions in a Changing Cultural Landscape, eds. Pernila Glasser și Maria Andersson, The Swedish Exhibition Agency/Riksutställningar (2014).
Livia Pancu este în continuare interesată în a înțelege diferitele mecanici instituționale ale organizațiilor dedicate artei contemporane (aproape instituții) în orașe care nu sunt capitale. În Iași, pentru tranzit.ro/ Iași, ea colaborează în toate proiectele cu Florin Bobu, Delia Bulgaru, Andrei Timofte şi Andrei Gavril.

Florin BOBU (n. 1978) este un artist și curator român care trăiește și lucrează în Iași. A studiat Media Art, Secţia Media Art (B.A., 2005), precum și Sculptură, Secţia Sculptură, (B.A., 2005) ArtEZ/AKI, Akademie voor beeldende kunst en design, Enschede, Olanda. Din 2012 este președintele asociației 1+1, instituţie nonprofit ce doreşte să promoveze rolul artistului contemporan în societatea românească consolidându-i statutul, discutând responsabilităţile artistului şi susţinând practicile artistice. Tot din 2012 este co-curator voluntar al tranzit.ro/Iași. În prezent participă la programul CuratorLab 2016-2017 în cadrul Konstfack, Stockholm.

Arta angajată și limitele politice ale intervenței artistice. Atelier de performance și intervenție în spațiul public – atelier condus de Veda POPOVICI

8 februarie 2017, ora 13:00-16:00
BUNKER / Facultatea Arte Plastice / Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

Acest atelier va urmări cât de ofensivă și cât de inofensivă este arta ce-și asumă subiecte socio-politice. Intervenția într-un tip de spațiu public bazată pe o metodologie situaționistă și inspirată de conceptul de sculptură socială (J. Beuys) poate provoca și disturba o ordine normativă sau poate întări idei și mentalități dominante. Atunci când asemenea intervenții se reclamă de la o poziție angajată, politică, ambiguitatea aceasta se disipă. Pe baza experienței concrete a participanților cât și pornind de la câteva exemple de astfel de intervenții artistice, atelierul oferă cadrul explorării limitelor artei angajate sau politice în contextul specific al Chișinăului.

Doritorii de a lua parte la programul atelierului sînt rugați să expedieze un mesaj de motivare însoțit de datele dvs. de contact (email, telefon) la următoarea adresă: info@oberliht.com, pînă la data de 7 februarie 2017.

mytho

Lectură lentă

22 martie 2017, ora 15:00-17:30
BUNKER / Facultatea Arte Plastice / Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

Una dintre practicile desfășurate de majoritatea celor care au de a face cu arta este lectura. Fie că este vorba de texte teoretice, care încearcă să abordeze un fenomen, fie de statements ale unor artiști cu privire la lucrările lor, fie lucrarea însăși se prezintă drept text, avem de a face continuu cu ceva ce trebuie citit, înțeles, eventual interpretat. În acest context, este necesară antrenarea atenției față de implicitul textului: o practică de lectură care încearcă să proiecteze cât mai puțin asupra cuvintelor care ni se prezintă, deschizându-se față de ele și explorând sensurile care pot fi generate. În cadrul acestei întâlniri, va fi explorat, într-o manieră experiențială, modul în care se poate efectua – într-un context comunitar / colaborativ – o asemenea practică a lecturii atente și deschise la posibilitățile semantice implicite într-un text cu multiple straturi de semnificație.

A vedea / a descrie / a gândi

29 martie 2017, ora 15:00-17:30
BUNKER / Facultatea Arte Plastice / Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

Pentru o mare parte din public, artele vizuale oferă doar un prilej de a te uita la ceva. Uneori, se întâmplă că un aspect al ceea ce vedem ne afectează emoțional – și vorbim în termeni de „mi-a plăcut / nu mi-a plăcut” sau „frumos / asta nu-i artă”. Cu atât mai mult dacă e vorba de artă contemporană. În cadrul acestui atelier, vom explora modurile în care putem exprima în limbaj ceea ce vedem atunci când observăm atent o lucrare artistică și felul în care, eventual, îi putem atribui o semnificație pe baza acestei observări / descrieri. Faptul că această atribuire de semnificație apare pe baza observării face posibilă, ulterior, o discuție responsabilă despre felul în care înțelegem ceea ce vedem și trecerea de la nivelul descrierii la cel al conceptualizării. Adică să folosim ceea ce vedem drept pretext pentru a gândi.

serra tilted arc

Lectură lentă

26 aprilie 2017, ora 15:00-17:30
BUNKER / Facultatea Arte Plastice / Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

Una dintre practicile desfășurate de majoritatea celor care au de a face cu arta este lectura. Fie că este vorba de texte teoretice, care încearcă să abordeze un fenomen, fie de statements ale unor artiști cu privire la lucrările lor, fie lucrarea însăși se prezintă drept text, avem de a face continuu cu ceva ce trebuie citit, înțeles, eventual interpretat. În acest context, este necesară antrenarea atenției față de implicitul textului: o practică de lectură care încearcă să proiecteze cât mai puțin asupra cuvintelor care ni se prezintă, deschizându-se față de ele și explorând sensurile care pot fi generate. În cadrul acestei întâlniri, va fi explorat, într-o manieră experiențială, modul în care se poate efectua – într-un context comunitar / colaborativ – o asemenea practică a lecturii atente și deschise la posibilitățile semantice implicite într-un text cu multiple straturi de semnificație.

A vedea / a descrie / a gândi

24 mai 2017, ora 15:00-17:30
BUNKER / Facultatea Arte Plastice / Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

Pentru o mare parte din public, artele vizuale oferă doar un prilej de a te uita la ceva. Uneori, se întâmplă că un aspect al ceea ce vedem ne afectează emoțional – și vorbim în termeni de „mi-a plăcut / nu mi-a plăcut” sau „frumos / asta nu-i artă”. Cu atât mai mult dacă e vorba de artă contemporană. În cadrul acestui atelier, vom explora modurile în care putem exprima în limbaj ceea ce vedem atunci când observăm atent o lucrare artistică și felul în care, eventual, îi putem atribui o semnificație pe baza acestei observări / descrieri. Faptul că această atribuire de semnificație apare pe baza observării face posibilă, ulterior, o discuție responsabilă despre felul în care înțelegem ceea ce vedem și trecerea de la nivelul descrierii la cel al conceptualizării. Adică să folosim ceea ce vedem drept pretext pentru a gândi.

A vedea / a descrie / a gândi

31 mai 2017, ora 15:00-17:30
BUNKER / Facultatea Arte Plastice / Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

În cadrul acestei întâlniri, vom lucra cu o serie de deprinderi de analiză, descriere și dialog, pornind de la observarea atentă a unei lucrări artistice.
Vom exersa în primul rând capacitatea – care funcționează ca bază pentru obținerea unui consens cu privire la o operă de artă – de a exprima într-un mod simplu o descriere a aspectului perceptibil al lucrării respective.
Apoi, pornind de la descrierile efectuate, vom explora împreună modul în care ne putem pune de acord cu privire la o interpretare a unei lucrări pe baza analizei a ce este efectiv experimentat în contactul cu ea.
Respectiv, a doua abilitate exersată va fi conceptualizarea, dar o formă de conceptualizare ancorată în experiența însăși.
Este vorba de abilități specific filosofice, care presupun o reflecție asupra experienței și asupra a ceea ce este întâlnit în experiență, servind astfel drept bază pentru legitimarea unui fel de a vorbi despre ceea ce ne apare experiențial.

– – –

Alex Cosmescu, cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei. Lucrează în câmpul fenomenologiei și al analizei discursului. Autor al unui volum de poezie (un spațiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrățișa, Cartier, 2013). Colaborări în cadrul proiectelor Oberliht și [ksa:k].

Veda Popovici (1986, Timișoara) lucrează ca artistă politică, teoreticiană angajată și activistă locală. Interesele sale traversează aceste câmpuri cuprinzând intervenții în politicile reprezentării identităților colective, practici feministe și decoloniale și in/ofensivitatea politică a artei. Angajamentele sale politice se regăsesc în lupte locale pentru justiție locativă și organizarea comunitară a vieții și muncii. De curând, și-a finalizat teza de doctorat despre naționalism în arta din România anilor 70-80 și a ținut un curs bazat pe gândire decolonială despre artă și cultură în context românesc, ambele la Universitatea Națională de Artă din București. Trăiește și lucrează în București.

– – –

EDU-ART este un program organizat de Asociația Oberliht în colaborare cu Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău  [ksa:k] și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Arte Plastice, și este susținut de Fundația Culturală Europeană în cadrul proiectului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune. Scopul acestui program este de a introduce noi module educaționale în sfera educației artistice din Moldova și de a familiariza publicul cu noile tendințe în artă din Moldova și din regiune.

Tags : , , , ,